Klaar voor Wumbo: LND maakt meer mogelijk, grotere Bitcoin-transacties op Lightning

Bitcoin’s Lightning Network heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Een belangrijke capaciteitslimiet die bedoeld is om gebruikers van het ontluikende protocol te beschermen, wordt aangepast, waardoor een toegangsbarrière wordt geslecht voor bedrijven die het nieuwe betalingssysteem willen invoeren.

LND, een toonaangevende Lightning Network implementatie vanaf het opstarten van Lightning Labs, heeft aangekondigd dat het ondersteuning voor wumbo-kanalen heeft overgenomen. In de toekomst kunnen gebruikers meer geld storten in Lightning Netwerkkanalen dan voorheen, en ook grotere transacties versturen.

ACINQ’s eclair en Blockstream’s c-lightning hebben beiden eerder dit jaar een vorm van wumbo aangenomen. Volgens de nieuwe release notes van LND, staat de node software nu toe dat gebruikers kiezen voor het „accepteren“ en „creëren“ van wumbo-kanalen.

Wat is wumbo?

Het woord „wumbo“ komt van, geloof het of niet, SpongeBob SquarePants, een tekenfilmserie over een pratende spons die werkt bij een hamburgergezelschap onder de zee met een assortiment van zeevrienden. In een scène leert SpongeBob’s zeestervriend Patrick Star hem het woord „wumbo.“

„Jij wumbo, ik wumbo,“ zegt Star, wijzend naar Spongebob, dan zichzelf. Lightning’s „wumbo“ is vergelijkbaar in die zin dat twee gebruikers moeten instemmen met wumbo voordat ze wumbo.

Er zijn twee delen om te wumbo. Het eerste deel verwijdert de limiet van de totale hoeveelheid bitcoin die in een kanaal kan worden vastgehouden: Deze limiet is momenteel gemaximeerd op 0,16777215 BTC, met een waarde van ongeveer $1.988 op het moment van drukken. Het tweede deel verwijdert de limiet tot hoe groot een individuele betaling kan zijn: Die limiet is 0,04294967 BTC, met een waarde van ongeveer $508 perstijd.

Wumbo is technisch niet moeilijk; eigenlijk is het heel eenvoudig. Met wumbo-kanaalondersteuning kan een gebruiker aangeven dat hij of zij over de bovengenoemde limieten heen wil en andere knooppunten wil vinden om verbinding te maken met die ook hogere limieten ondersteunen.

Ontwikkelaars voegden de beperking toe om gebruikers te beschermen tegen het storten van te veel geld in Lightning, omdat het nog steeds een nieuwe en experimentele technologie is. Een van de redenen waarom wumbo zo belangrijk is, is dat het een teken is dat de betaaltechnologie volwassen wordt.

„Wij zien de verzendwumbo in LND als een teken dat de software is gevorderd tot een bepaald punt waar geavanceerde gebruikers, bedrijven en knooppuntbeheerders grotere kanalen kunnen openen. Deze grotere wumbo-kanalen maken een betere gebruikerservaring mogelijk met grotere transacties op het netwerk en een efficiënter kapitaalgebruik voor starters en nodeoperators,“ vertelde Lightning Labs CEO Elizabeth Stark aan CoinDesk.

Dat wil niet zeggen dat ze denken dat mensen nog steeds voorzichtig moeten zijn met deze nieuwe technologie.

„Dat gezegd hebbende, moedigen we mensen niet aan om te gaan alle ‚DeFi‘ op Lightning (kijken naar je, YAM), zoals we geloven dat mensen moeten de risico’s van het inzetten van kapitaal op een nieuw protocol dat bugs met de voordelen van grotere kanaal maten zou kunnen hebben,“ Stark added.

Waarom wumbo?

Gemiddelde gebruikers van Lightning worden mogelijk niet veel beïnvloed door wumbo. Als ze het Lightning Network gebruiken om kleine hoeveelheden te versturen, dan zal deze lift op de capaciteit voor hen geen verschil maken.

Logere entiteiten, zoals bedrijven of beurzen, willen daarentegen wellicht profiteren van een grotere capaciteit.

„De meeste gebruikers kunnen zich waarschijnlijk wel redden zonder wumbo-kanalen, maar grotere knooppunten of uitwisselingen/diensten kunnen echt profiteren van de mogelijkheid om een kleinere set van grotere kanalen te beheren“, leggen LND-ontwikkelaars uit in de release notes.

Daarom denken sommige ontwikkelaars dat wumbo het Lightning Network naar een hoger niveau zal tillen. Ze denken dat het Lightning Network op grotere schaal zal worden overgenomen door grotere entiteiten, waardoor het toegankelijk wordt voor meer Bitcoin Evolution -gebruikers.

„De meeste van de grote node operatoren en start-ups draaien onze LND-implementatie, dus tenzij ze LND hebben gevorkt en Wumbo zelf hebben toegevoegd (wat een paar hebben, en dit was riskanter zonder officiële ondersteuning), zouden ze deze functie niet hebben ingeschakeld,“ zei Stark.

Still, sommige bedrijven hebben al ondersteuning voor wumbo toegevoegd zonder te wachten op een officiële route om dit te doen. Als zodanig, Acinq CEO Pierre-Marie Padiou is sceptisch LND toevoegen van ondersteuning voor wumbo zal een groot verschil maken.

„Het kan geen kwaad, maar grotere knooppunten […] zijn al overgegaan, dus de verbetering heeft waarschijnlijk al plaatsgevonden,“ zei hij tegen CoinDesk.

Zijn we klaar om te wumbo?

Kanaal- en transactielimieten werden ingesteld om gebruikers te beschermen tegen mogelijk verlies van grote hoeveelheden bitcoin door deze over een experimenteel netwerk te versturen. Wat maakt dat ontwikkelaars denken dat Lightning nu klaar is om te leven zonder deze limieten?

„Ik denk dat we ervaring hebben opgedaan, en daarmee vertrouwen hebben,“ zei Blockstream-ingenieur Rusty Russell, hoewel hij nog steeds voorzichtig was: „Zoals altijd is het het beste om Lightning te zien als je kleine geld, in plaats van je spaargeld.“

Mensen hebben een keuze – ze hebben natuurlijk niet de balloncapaciteit die wumbo-kanalen toestaan. „Met betrekking tot de veiligheid kunt u met Eclair beslissen of u grote kanalen toestaat en wat de maximale kanaalgrootte is die u accepteert [is]. We schalen ook het aantal bevestigingen voor de financieringstransactie op, afhankelijk van de hoeveelheid geld die op het spel staat“, vertelde Padiou aan CoinDesk.

Russell wees er ook op dat de betalingslimiet van 0,16777215 BTC veel minder waardevol was, gelijk aan ongeveer $10 dollar, toen deze jaren geleden werd voorgesteld. Aangezien de prijs van de bitcoin de laatste jaren is gestegen, is deze waardelimiet gestegen tot bijna $2.000. Dus, tot op zekere hoogte, is de limiet in de loop van de tijd natuurlijk verhoogd.

„Dus we hebben al gewikkeld zonder dat we onze riem om hoeven te doen,“ zei Russell, verwijzend naar de riem die SpongeBob in de wumbo-scene draagt.